Opbygningen
Af Peter Davidsen
Her fortsætter beskrivelsen om bygningen af Golden Spikes nye udstillings anlæg. Hvis du ikke har læst første afsnit, så vil jeg opfordre dig til at læse Tredie udstillings anlæg – planen inden du fortsætter.
MDF eller krydsfiner
Det var i sidste indlæg ikke helt besluttet om vi skulle bruge MDF eller birkekrydsfinér. Som udgangspunkt er MDF meget formstabilt, og noget billigere en birkekrydsfinér. MDF er dog noget mere følsomt over for fugtpåvirkning, stød og slag på kanterne, noget som næppe vil kunne undgås med et anlæg, som primært skal fragtes rundt. Birkekrydsfinér er også formstabilt, også mere end eksempelvis krydsfiner af pine, dette skyldes både træsorten, og ikke mindst lagstrukturen. Der er til sammenligning ca. dobbelt så mange lag i en 12mm. birkekrydsfinérplade, end der er i en traditionel 15mm. krydsfinérsplade af pine.
Der var ikke nogen tvivl om at vi helst ville have birkekrydsfinér, men prisen på MDF var som sagt noget mere attraktiv. En anden faktor, som spillede ind, var at langt de fleste forhandlere har birkekrydsfinér-plader i handelsmål 150×150 cm. modsat MDF, som oftest ligger i 122×244 cm. De pladestørrelser, som vi skulle bruge, gik meget bedre op med de mål, som MDF pladen havde, og det ville give noget mere spild, med plader på 150×150. Vi fandt en lille uafhængig trælast på nettet, Ferrywood.dk, som ikke bare havde birkekrydsfinér i de rigtige mål, men også havde en bedre pris, end vi kunne finde andre steder. Det blev derefter besluttet at bruge den lidt dyrere, men også i vores øjne bedre birkekrydsfinér.
Størrelse og gørelsen
Som skrevet i det første indlæg, ville vi bygge et udstillings anlæg, som både havde større radier i kurverne, men som også var længere. Det er nok her jeg skal gå til bekendelse, jeg har tidligere beskrevet at vi ville bygge et nyt anlæg, som skulle være 12 meter i længden, 8 meter paradestykke plus ca. 2+2 meter kurver. Vi har besluttet at gå den sidste mil, og har allerede bygget til. Vi har tilført yderligere en meter til By/industri enden, for at gøre den ende lidt mere plausibel. Desuden har vi besluttet at udvide længden med yderligere 4 meter med det samme. Det samlede opstillingsmål bliver således ca. 17 meter langt, og ca. 4 meter bredt. Det bliver dog muligt at opstille i to konfigurationer, enten de 17 meter, og en kortere version, på 13 meter, hvis der ikke er plads.
Jeg har tidligere beskrevet at vi på vores faste anlæg har plads til udskiftelige moduler på 4 meter i længden. Det er planen at alle fremtidige moduler skal kunne bruges både på Side 8 af 36 vores faste, – og på vores udstillingsanlæg. Alle moduler skal således være 4 meter i længden, det bliver så at sige vores modulstandard. Det er med denne standard in mente, at det nye udstillingsanlæg bliver opbygget, dvs. at langsiden kan være enten 4, 8, eller 12 osv. meter i længden, dertil kommer naturligvis kurverne. Som nogen måske erindrer er vores nuværende anlæg 6 meter mellem kurverne, med et udskiftelig modulstykke ligeledes på 6 meter. Vi har pt. lokomotiv faciliteter / remise på det stykke.
Vi har skåret plader til en udvidelse af remise modulerne, således bliver dette modul nu 8 meter, remisen vil (stadig) ikke kunne bruges på vores faste anlæg, og falder derfor uden for vores “standard” men den vil så komme til at passe i vores nye udstillingsanlæg, og tage plads som to standardmoduler. Udvidelsen af remisen kommer primært til at tilgodese de af os, som kører med damp, og vil byde på en nybygget rundremise, med en drejeskive på 130 fod, som kan rumme en Big Boy med tender. Vi har besluttet, at drejeskiven skal have tilhørende “Roundhouse”, med 9 hele stalde, og derfor kommer denne bygning til at rage noget ud over modulet, men målet helliger midlet, som man siger. Som det ses, på billedet herunder, har vi skåret pladen, og fræset ud til grave, til vores nye roundhouse
Fra det teoretiske til det lavpraktiske
Da sidste indlæg blev skrevet, havde vi endnu ikke fået skåret et eneste savsnit, og det hele forekom måske noget teoretisk; -det er der ændret på nu! Vi har været så heldige, at vi har haft mulighed for at låne et snedkerværksted, med blandt andet en stor stationær rundsav. Det ville naturligvis også have været muligt at skære pladerne med mindre avanceret udstyr. -Alle dele til vores nuværende anlæg er eksempelvis skåret med dyksav og stiksav, samt en overfræser. I starten af december fik vi indkøbt 19 plader 12mm. birk og 3 plader 15mm. pinekrydsfinér.
Vi brugte en weekend på at skære alle delene på mål. Jeg hentede pladerne en fredag, lørdag var vi to mand, og om søndagen var vi tre. Alt blev skåret, og var nu klar til at blive samlet. Pladerne på 15mm. skal bruges til udvidelse af remisen, samt et nyt industrimodul, som både kan bruges i klubben, men også på det nye udstillings anlæg. Herunder ses de nøgne rammer til et nyt 4 meter industrimodul, på vores klubanlæg. Side 9 af 36 Noget man skal være meget påpasselig med, når man kaster sig ud i et projekt som dette, er at det er meget vigtigt at alle vinkler passer, og man skal være opmærksom på at man ikke nødvendigvis kan regne med at fabrikskanterne er i 90° vinkel, se nedenfor.
Så er vi ellers i gang…
Den store fordel ved at bruge en stationær sav, som denne, er muligheden for at skære flere stykker plade i nøjagtig samme størrelse i samme arbejdsgang. Det er også muligt at indstille og skære smig og vinkler. Den eneste begrænsning er kurvede snit, som må klares på anden vis. Det oplagte valg til kurver er en stiksav, men hvis der skal bruge mange ens stykker med kurve, vil en anden mulighed være at lave en skabelon, og så bruge en overfræser til at ”skære” med. Side 10 af 36 Som billederne herunder viser, har vi et landskabsmodul som delvis monteres oven på vores opstillingsspor, der vil være to endegavle på hvert stykke, 26 i alt.
Rundingen lige over opstillingen, har vi valgt at fræse ud. Jeg vil igen nævne at vi har brugt en del krudt på at holde vægten nede, vi har fjernet mange overflødige kilo, ved at skære huller i bundplader mm. Side 11 af 36 For stadigvæk at have en bund at bygge på, bliver der efterfølgende limet hvid isolering fast, det vil også have en afstivende effekt. Hvid isolering kan med fordel også skæres på den stationære sav, og derved opnås præcise snit og vinkler. Som afslutning på denne Update vil Jeg vil gerne sige tak for interessen, -og følg med i næste Update. Vi er naturligvis også at finde til DMJU udstillingen i Køge, hvor vi gerne vil svare på spørgsmål om løst og fast.